Idea mandoliny polega na tym, że ułatwia i przyspiesza krojenie twardych pokarmów. Całą cukinię lub cebulę mogę pokroić w około dziesięć sekund. Kolejną zaletą mandoliny jest to, że wszystkie plastry są idealne i jednolite oraz równomiernie się gotują. Szatkownica do warzyw to narzędzie, które warto mieć w kuchni. 

Co można przygotować za pomocą szatkownicy do warzyw?

  • Krążki cebulowe. Ile razy potrzebujesz cienkich plasterków cebuli? Hamburgery, kanapki delikatesowe, zupa cebulowa, krążki cebulowe w cieście, cebula do sałatek. Cebulę o wiele łatwiej pokroić za pomocą mandoliny.
  • Plasterki pomidora. Niezależnie od tego, czy używasz pomidorów do burgera lub kanapki, wrzucasz do sałatki, przekładasz lasagne, czy na wierzch pizzy margherita, mandolina da Ci idealnie równe plasterki.
  • Plastry warzyw. Niezależnie od tego, czy chcesz cienkie plasterki cukinii lub bakłażana na warzywną lasagne, plasterki ogórka na wegetariańskie kanapki, czy plasterki rzodkiewki lub czerwonej papryki na sałatkę, mandolina to najlepszy sposób na ich równomierne rozdrobnienie.
  • Plastry owoców. Podobnie jak w przypadku warzyw powyżej, jeśli chcesz cienkie plasterki jabłek lub gruszek na kanapki lub po prostu coś innego w sałatce owocowej, mandolina jest dobrym rozwiązaniem.
  • Plastry marchwi. Nie lubię kroić marchewki bez mandoliny. Mimo, że moje noże są bardzo ostre, ciężko jest przeciąć całą marchewkę, a jeszcze trudniej wyrównać plasterki. Mandolina sprawia, że ​​marchewki są szybkie, niezależnie od tego, czy chcesz je pokroić w okrągłe, owalne, czy na długie, cienkie plasterki.
  • Rozdrobnić kapustę. Szatkowana kapusta jest idealna do domowej kapusty kiszonej lub sałatki coleslaw. Rozdrobniona sałata jest niezbędna do tacos.
  • Tarte warzywa. Nasza mandolina ma ostrze do tarcia i używamy go do tarcia marchewki na naleśniki marchewkowe, ogórków na sos tzatziki i cukinii do zapiekania z cukinii.
  • Frytki. Potrzebujesz najcieńszych plasterków ziemniaków na frytki, a mandolina jest idealna. W zasadzie w ten sam sposób można używać buraków, słodkich ziemniaków, a nawet rzepy.

Mandolina kuchenna a użytkowanie

Zachowaj szczególną ostrożność podczas korzystania z mandoliny. Ostrza są bardzo, bardzo ostre i mogą z łatwością odciąć czubek palca lub kostki. Robiłem to raz lub dwa i to boli bardziej niż najgorsze cięcie papieru i obficie krwawi. Bądź ostrożny i używaj zawsze osłony palców lub uchwytu na żywność. Nowe narzędzia do kuchni możesz znaleźć na stronie sklepu https://borner.pl/. Szatkownice do warzyw, tarki, obieraki a także garnki i inne naczynia dostępne są już do zakupienia online.