Sok z owoców leśnych

Świeżo wyciskane soki to idealny sposób na ochłodę w upalne dni. Nie tylko doskonale chłodzą organizm, ale także mają wiele innych zalet – dostarczają sporej dawki składników odżywczych i nie tylko. Dowiedz się, jakie są zalety picia świeżych soków i z jakich składników warto je przygotować latem i na wakacjach!

Zalety świeżych soków

Świeżo wyciskane soki to prawdziwa bomba witaminowa – zapewniają one ogromną dawkę cennych składników odżywczych – w tym witamin i minerałów, których ludzki organizm potrzebuje do właściwego funkcjonowania. Można dzięki nim uzupełnić wszelkie braki, jakie nastąpiły po w okresie zimowych. Nie jest to jednak jedyna zaleta spożywania takich napojów! Soki doskonale ochładzają i orzeźwiają, ponadto znacznie lepiej smakują niż surowce, z których zostały uzyskane, a przy tym posiadają wszystkie ich składniki odżywcze (jeśli do ich wyciskania zostanie zastosowana odpowiednia wyciskarka do soków, jak na przykład tutaj – https://www.energiazdrowia.pl/). Prócz tego świeże soki poprawiają działanie układu pokarmowego i odpornościowego. Na dodatek pomagają schudnąć, gdyż są bardzo sycące – doskonale nadają się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Należy jednak pamiętać o spożywaniu ich o odpowiedniej porze. Aby zostały właściwie wchłonięte – najlepiej zrobić to na maksymalnie pół godziny przed spożyciem kolejnego posiłku. Napoje uzyskane z wyciskarki do soków wysokiej jakości można przechowywać w lodówce nawet przez ponad 24 godzin, ale aby dostarczyć sobie jak najwięcej cennych składników – najlepiej spożyć je zaraz po przyrządzeniu.

Surowce

Do produkcji świeżo wyciskanych soków możesz zastosować oczywiście owoce, ale również i warzywa, a także nasiona, zboże czy liście. Wszystko bowiem zależy od możliwości zakupionej wyciskarki do soków. Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej cennych składników – zaleca się przede wszystkim stosować surowce sezonowe.

Sezonowe surowce

W miesiącach letnich mamy największy wybór spośród świeżych surowców. Postaw na dojrzałe owoce i warzywa. W czerwcu, lipcu, sierpniu oraz wrześniu najlepiej spożywać i przygotowywać soki z: truskawek, sałaty, szparagów, rabarbaru, brzoskwiń, szpinaku, groszku, poziomek, porzeczek, czereśni, jabłek, gruszki. pomidora, agrestu, ogórka, malin, bobu, borówek, poziomek, wiśni, brokuł, aronii, mirabelek, śliwek, cykorii, pigwy itd.