krojenie warzyw

Żadna kuchnia nie obejdzie się bez funkcjonalnych urządzeń i narzędzi, ułatwiających przygotowywanie potraw. Najbardziej potrzebnymi są:

– mandolina kuchenna,

– garnki tytanowe,

– patelnia z powłoką ceramiczną.

Szatkowanie warzyw i owoców

Krojenie warzyw przeznaczonych na sałatkę surówkę lub do zawiesistych zup, odbywa się zazwyczaj za pomocą noża lub innych, specjalnych urządzeń. 

W powszechnym użyciu są tarki do warzyw i owoców, posiadające możliwość rozdrabniania produktów na wiórki, pulpę lub plasterki. Są to przeważnie prostopadłościany, w których każda z czterech ścianek posiada inny rodzaj i wielkość oczek do rozdrabniania; można również kupić pojedynczą płaską tarkę z określoną wielkością i rodzajem oczek. Innym rodzajem są rozdrabniarki obrotowe, w których tarka występuje pod postacią walca; obracające się ostrza dokładnie ścierają na wiórki lub plasterki dociskany do nich produkt. 

Są to narzędzia używane do rozdrabniania i szatkowania na większe lub mniejsze części, lecz przyrządem tnącym warzywa na bardzo cienkie i równej grubości plastry, jest tak zwana mandolina, często posiadająca wymienne ostrza i regulację grubości cięcia plastrów. 

Mandolina kuchenna

Ostrza w mandolinie są niezwykle ostre – wykonane są ze specjalnie utwardzonej stali, idealnie naostrzonej. Dodatkową ochroną przed okaleczeniem palców podczas pracy na tego typu szatkownicy jest specjalny uchwyt, mocno trzymający ścierane warzywo.

mandolina kuchenna

Mandolina kuchenna może być wykorzystywana do cięcia zarówno na cieniutkie plasterki – przeznaczone na carpaccio czy chipsy, jak i do grubszych plastrów, przeznaczonych do grillowania, frytek czy plastrów karbowanych. Kształt i rodzaj plastrów uzależniony jest od rodzaju zastosowanego ostrza – funkcjonalne mandoliny mają w zestawie kilka ostrzy różnego przeznaczenia, które należy włożyć w odpowiednie miejsce.

Mandolina kuchenna jest bardzo wygodna w użyciu – oprócz wspomnianego ochraniacza, zaopatrzona jest w stabilną podstawę lub – zależnie od modelu – nóżki, ułatwiające ustawienie jej w dogodnej pozycji. Dzięki niezwykłej ostrości elementu tnącego, każde, nawet bardzo twarde warzywo zostanie szybko i równo pokrojone.

Przyrząd nie zajmuje dużo miejsca – większość modeli mandolin jest składanych, więc można je schować nawet do dość płaskiej szuflady.