Ciąża to niezwykły stan dla każdej kobiety. To czas, gdy należy szczególnie zadbać o dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin oraz minerałów. Oczywiście zdrowa i zbilansowana dieta odgrywa tutaj kluczową rolę, warto jednak wiedzieć, że świetnym uzupełnieniem diety przyszłej mamy są świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne. Doskonale sprawdzą się one jako zdrowa przekąska między posiłkami, która na dodatek jest pyszna! Jakie zatem produkty warto wrzucić do wyciskarki do soków albo do blendera?
Produkty bogate w foliany – z tego zrobisz pyszny sok!
Kwas foliowy to absolutny must have diety kobiet starających się zajść w ciąże, kobiet w ciąży, a także młodych mam. To właśnie ten składnik należący do witamin z grupy B zabezpiecza dziecko (zwłaszcza we wczesnych fazach rozwoju), przed powstaniem wad cewy nerwowej. Poza suplementami diety dla kobiet w ciąży, które posiadają oczywiście wspomniany kwas foliowy, warto dostarczać go organizmowi z pożywienia. Składnik ten znajdziemy między innymi w:
- szpinaku
- jarmużu,
- sałacie,
- kapuście,
- botwinka
- (generalnie zielone warzywa),
- burakach,
- pomidorach,
- owocach cytrusowych,
- bananach,
- jabłkach.
Propozycja soku ze świeżo wyciskanych owoców – nasza propozycja dla kobiet w ciąży
- pęczek botwinki,
- dwie duże marchewki,
- 1-2 jabłka (jeśli będą zbyt kwaśne, można dodać trochę miodu),
- natka pietruszki (jeśli nie lubisz – możesz zastąpić dwiema garściami świeżego szpinaku baby).
Wszystkie powyższe składniki przeciskamy przez wyciskarkę do warzyw i owoców (do nabycia np. w sklepie https://wyciskarki.pl/). Do smaku możemy dodać opcjonalnie odrobinę miodu, soku z cytryny, a także przypraw – np. cynamonu. Smacznego!