Ciąża to niezwykły stan dla każdej kobiety. To czas, gdy należy szczególnie zadbać o dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin oraz minerałów. Oczywiście zdrowa i zbilansowana dieta odgrywa tutaj kluczową rolę, warto jednak wiedzieć, że świetnym uzupełnieniem diety przyszłej mamy są świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne. Doskonale sprawdzą się one jako zdrowa przekąska między posiłkami, która na dodatek jest pyszna! Jakie zatem produkty warto wrzucić do wyciskarki do soków albo do blendera?

Produkty bogate w foliany – z tego zrobisz pyszny sok!

Kwas foliowy to absolutny must have diety kobiet starających się zajść w ciąże, kobiet w ciąży, a także młodych mam. To właśnie ten składnik należący do witamin z grupy B zabezpiecza dziecko (zwłaszcza we wczesnych fazach rozwoju), przed powstaniem wad cewy nerwowej. Poza suplementami diety dla kobiet w ciąży, które posiadają oczywiście wspomniany kwas foliowy, warto dostarczać go organizmowi z pożywienia. Składnik ten znajdziemy między innymi w:

  • szpinaku
  • jarmużu,
  • sałacie,
  • kapuście,
  • botwinka
  • (generalnie zielone warzywa),
  • burakach,
  • pomidorach,
  • owocach cytrusowych,
  • bananach,
  • jabłkach.

Propozycja soku ze świeżo wyciskanych owoców – nasza propozycja dla kobiet w ciąży

  • pęczek botwinki,
  • dwie duże marchewki,
  • 1-2 jabłka (jeśli będą zbyt kwaśne, można dodać trochę miodu),
  • natka pietruszki (jeśli nie lubisz – możesz zastąpić dwiema garściami świeżego szpinaku baby).

Wszystkie powyższe składniki przeciskamy przez wyciskarkę do warzyw i owoców (do nabycia np. w sklepie https://wyciskarki.pl/). Do smaku możemy dodać opcjonalnie odrobinę miodu, soku z cytryny, a także przypraw – np. cynamonu. Smacznego!