Jeśli kroisz cebulę, warto sięgnąć po nóż szefa kuchni. W końcu do tego jest. Ale co, jeśli robisz zupę cebulową? Oznacza to, że zamiast kroić jedną cebulę, kroisz trzy kilogramy cebuli. To zadanie bardzo szybko stanie się żmudne. A co, jeśli robisz domowe frytki? Przygotowanie ich jest nie tylko trudnym zadaniem, ale jeśli pokroisz je nierówno, a niektóre będą grubsze niż inne, skończysz z frytkami, które są niedogotowane, a inne prawie przypalone. W tym celu będziesz potrzebować szatkownicy kuchennej do krojenia warzyw.

Co to jest mandolina do warzyw?

Krajalnica mandolina to urządzenie składające się z płaskiej powierzchni wyposażonej w ostre ostrze, które umożliwia szybkie, precyzyjne i (najlepiej) bezpieczne krojenie warzyw i owoców. Po prostu przesuwasz przedmiot tam i z powrotem po ostrzu, a twoje idealne, jednolite plasterki pojawiają się poniżej. Przecinając przedmiot pod różnymi kątami, można uzyskać różnego rodzaju ciekawe cięcia ukośne. Niektórzy nawet kroją w kostkę i siekają. Mandolina do warzyw to narzędzie kuchenne, które warto mieć w swojej kuchni. Można ją nabyć w sklepie Borner.

mandolina do warzyw

Bezpieczeństwo używania szatkownicy

Jedną z funkcji, której nie powinieneś oszczędzać, jest bezpieczeństwo. Ostrza mandoliny są ostre jak brzytwa, więc podczas ich używania należy zachować szczególną ostrożność. Większość modeli jest wyposażona w pewien rodzaj uchwytu, który chroni dłoń przed ostrzem. Zamiast trzymać dłoń bezpośrednio na warzywu, popychając je do przodu i do tyłu, warzywo znajduje się pod osłoną palców. Niektórzy kucharze decydują się nawet na założenie rękawiczek z metalowej siatki, aby chronić palce i dłonie.

Czyszczenie szatkownicy do warzyw

Najlepszym sposobem na wyczyszczenie krajalnicy mandoliny jest delikatne przetarcie jej łagodnym mydłem i ciepłą lub gorącą wodą. Jeśli robi się to po każdym użyciu, należy unikać przyklejania się jedzenia do krajalnicy mandoliny, a zatem nie powinno być wymagane bardziej dogłębne czyszczenie. Podczas czyszczenia w pobliżu ostrza lub ostrzy należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ są one wyjątkowo ostre. Ostrza należy przecierać w kierunku przeciwnym do ostrej krawędzi, aby uniknąć skaleczeń. Po umyciu krajalnicy mandolinowej mydłem i wodą należy ją dokładnie wypłukać pod ciepłą wodą w celu usunięcia wszelkich pozostałości mydła. Krajalnicę mandolinową należy następnie pozostawić do wyschnięcia na powietrzu lub wysuszyć czystym ręcznikiem.